Vše pro vaše zdraví...
+420 608 725 165
Přihlášení

OPARY NA RTECH: 5 METOD, JAK SE JICH RYCHLE A ÚČINNĚ ZBAVIT

OPARY NA RTECH: 5 METOD, JAK SE JICH RYCHLE A ÚČINNĚ ZBAVIT

OPARY NA RTECH: 5 METOD, JAK SE JICH RYCHLE A ÚČINNĚ ZBAVIT

Jsou nevzhledné, bolestivé a často více než otravné. Opary. Když se vám nějaký objeví na rtu nebo v okolí úst, první myšlenka, která vás napadne, je: „Jak se ho co nejrychleji zbavím?“ v mžiku doprovázená usilovným hledáním rychle fungujících způsobů všude po internetu. Jenže, co skutečně zabírá? 

První dobrou zprávou je, že metody, jak rychle eliminovat opary, skutečně existují a druhou, že už je nemusíte dál hledat. Ty opravdu fungující, námi odzkoušené nebo vědou potvrzené, jsme totiž sepsali do jednoho článku.

Opary jsou jenom příznakem, ne samotným infekčním onemocněním
Opary jako takové se mylně považují za infekční onemocnění, ve skutečnosti však nejsou jeho příčinou, ale pouhým projevem. Samotné infekční onemocnění způsobují viry herpes simplex, které patří mezi nejnakažlivější viry na světě, a protože jsou zároveň nevyléčitelné a v těle po prvotním nakažení zůstávají natrvalo, je jimi infikováno přes 67 % celosvětové populace. [1]

Právě fakt, že virus v těle v jednom kuse vyčkává na vhodné podmínky k tomu, aby se mohl znovu plně projevit v podobě oparů, dělá z celého infekčního onemocnění naprosto nepředvídatelnou a obtěžující záležitost, navíc když ještě kooperuje se zákonem schválnosti a propukne skoro vždy v tu nejméně vhodnou chvíli. Někteří lidé sice na opary netrpí vůbec, ale existují i tací, a není jich zrovna poskrovnu, kteří s nimi bojují téměř s pravidelností, a ještě k tomu v opravdu krátkých časových intervalech. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, vědět, co na opary zabírá, je prvním a tím nejzásadnějším krokem v jejich léčbě naprosto u každého, kdo se jich chce zbavit snadno a rychle, nehledě na to, jestli jimi trpí málo nebo hodně.

5 způsobů, jak pomocí přírody a domácí léčby zhojit opary klidně už do druhého dne
Přestože vám v opravdu závažných případech může lékař předepsat na léčbu oparů antivirotika a farmaceutické firmy v lékárnách nabízí i několik volně prodejných léčebných přípravků, samozřejmě převážně syntetického původu, v podstatě není vůbec nutné jich využívat a tělo zbytečně zatěžovat další chemií. Příroda totiž nabízí hned několik zcela bezpečných prostředků s naprosto stejnou účinností, a někdy je v léčbě dokonce úspěšnější, zejména pak u osob, u kterých si už herpes viry (HSV-1 a HSV-2) kvůli opakovanému používání vybudovaly na lékárenské přípravky rezistenci.

Tea tree olej
Olej z listů australského čajovníku, známější pod názvem tea tree olej, je takovým malým přírodním úkazem. Díky pestrému obsahu aktivních látek a jejich jedinečnému procentuálnímu zastoupení má celou řadu medicinálních účinků, mezi které patří také schopnost léčit opary, a to minimálně stejně efektivně jako jeho farmakologické protějšky a současně s mnohem nižším rizikem vedlejších účinků.

ÚČINNOST: Tea tree olej dokáže snížit virovou infekčnost oparu o 96 %, přímo inaktivovat 80 % virových částic a na své účinnosti neztrácí ani jako opakovaně používané antivirotikum u recidivujících herpetických infekcí, protože si viry na jeho různorodé složení neumí vybudovat rezistenci.

U použití tea tree oleje platí, že čím dříve, tím lépe. Pokud jím ošetříte opar dostatečně brzy, nejlépe ihned potom, co zaznamenáte první příznaky jeho tvorby, jako jsou nepříjemné pnutí, svědění nebo citlivost rtů, můžete zastavit rozvoj a růst oparu již do 24 hodin.

APLIKACE: Tea tree olej je opravdu tím nejsilnějším přírodním antiseptikem (dezinfekčním prostředkem), takže ho před aplikací na pokožku a ret nezapomeňte nejdříve naředit, aby nedošlo k jejich podráždění. Smíchejte 2 kapky čistého 100 % tea tree oleje s 12 kapkami libovolného kosmetického oleje a poté nanášejte přímo na opar – zásadně nikdy ne prsty, ale pomocí čistého tamponku, ideálně znovupoužitelného bambusového, který narozdíl od těch jednorázových nezanechává na oparu žádné dráždivé kousky vaty. Takto aplikujte každé ráno a následně ještě 3× – 4× v průběhu dne.

Dračí krev (sangre de drago)
Dokonalou manifestací léčivé síly přírody, která navíc daleko předčí léčiva farmakologického průmyslu, je míza stromů rodu Coton, nazývaná dračí krev. Její unikátní fytochemické složení disponuje mnoha nutraceutickými a farmaceutickými vlastnostmi i schopnostmi, a proto při léčbě oparů představuje
komplexní řešení celého problému – od redukce viru až po podporu obnovy kůže. Inhibičně přitom působí na kompletně všechny herpetické viry HSV, včetně těch rezistentních vůči farmaceutickým přípravkům Acyclovir a Foscarnet.[5]

ÚČINNOST: Specifická skladba fytochemikálií dračí krve účinkuje na několika úrovních současně: analgetické složky tiší bolest, protizánětlivé snižují zarudnutí a zmírňují otok, adstringentní vysušují mokvavé oblasti, antivirové se navazují na obaly virů, postupně je likvidují a znemožňují jim množení a uchycení v doposud zdravé tkáni a proanthokyanidiny společně s taspinem obnovují poškozenou tkáň a zasluhují se o tvorbu nového kolagenu. Ve výsledku je dračí krev naprosto bezchybný synergický mechanismus a pokožka s ní ošetřená se hojí bez jizev a až 4× rychleji, než když je léčena farmaceutickými izoláty.[6]

Léčivý potenciál dračí krve je natolik rozsáhlý a převratný, že si veškerý jeho výzkum koncem 70. let 20. století patentovaly farmaceutické firmy a od té doby nebyly žádné výsledky z něho vyplývající veřejnosti zpřístupněny.

APLIKACE: Obecně se dračí krev aplikuje přímo na ohnisko, na kterém po zaschnutí drží jako odolná náplast. V případě oparů však doporučujeme nanášení, které je tradiční u amazonských domorodců – pár kapek dračí krve si nakapejte na hřbet ruky a prstem (umytým a čistým!) ji míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna odpovídající barvou téměř barvě pleti, a až tu aplikujte na opar. Takto vyšlehaná dračí krev sice nevytvoří funkční náplast, zato celé její množství zůstane tam, kde má, a nikam při nanášení nesteče.

Silná imunita jako nejúčinnější léčba, okamžitá i dlouhodobá
Vyčkávajícím virům herpes simplex umožňuje znovu propuknout v plné síle hned několik vnitřních i vnějších faktorů, ale jedním z těch nejzásadnějších je oslabená imunita, která nedokáže aktivaci virů potlačit ani v samotných počátcích, natožpak aby bojovala s již plně rozvinutým infekčním onemocněním. Posílení obranyschopnosti a imunitního systému tak často bývá tím jediným klíčem, který potřebujete k tomu, abyste úspěšně, a hlavně dlouhodobě eliminovali výskyt oparů, nebo alespoň snížili jejich četnost.

A právě proto, že stav imunity natolik souvisí s tím, v jakém stavu se infekční onemocnění způsobené herpes viry nachází, mají také prostředky posilující imunitní funkce přímý vliv na to, jak rychle a úspěšně se vyléčí, včetně oparů jako projevů.

Vitamín C
Vitamín C je jedním z nejznámějších a nejdostupnějších antivirotik, jeho vysoká koncentrace uvnitř buněk může zabránit rozvoji onemocnění ihned v počáteční fázi i znemožnit další replikaci virových částic u už probíhající infekce. Ovšem není účinný sám o sobě, ale jenom jako komplex s látkami, se kterými se přirozeně vyskytuje v jeho přírodních zdrojích, hlavně pak s bioflavonoidy. Aby tedy mělo doplňování vitaminu C na léčbu infekce a jejích projevů v podobě oparů efekt, musí být užívaný vitamín C výhradně přírodního původu a navíc v přirozené formě, od které nejsou laboratorně odseparovány ostatní synergické složky zdroje.

UŽÍVÁNÍ A ÚČINKY: Terapie komplexem vitamínu C je nejúčinnější, když s ní začnete co nejdříve od projevení prvních příznaků dávkou 1 000 mg 3× denně po dobu 3 dnů a následně budete pokračovat užíváním 200 mg 3× denně. Úplná remise v důsledku kompletní inaktivace virů nastává s doplňováním vitamínu C už do 5 dnů, zatímco bez jeho doplňování až za 10 dnů.

Zinek
Zinek bychom bez nadsázky mohli řadit mezi léky namísto minerálů, jako základní stavební prvek imunitního systému totiž stimuluje celý proces vývoje, od první známky růstu až po úplné dozrání, tzv. Natural killer cells, nezávislých lymfocytů, které jsou schopny rozpoznat a ničit cizorodé buňky a tvoří první obranou linii organismu proti virovým infekcím. Nedostatek zinku v těle proto umožňuje aktivovaným herpes virům jednoduše a rychle propuknout v rozsáhlou infekci a zároveň čím nižší je jeho hladina, tím déle trvá doba do uzdravení.

UŽÍVÁNÍ A ÚČINKY: Za dostatečně podpůrnou pro okamžitý boj s herpes viry se považuje dávka 50 mg zinku denně, avšak pouze krátkodobě. Dlouhodobě je bezpečné užívat maximálně 20 mg za den, tato dávka v kombinaci s 250 mg vitamínu C denně dokonce poskytuje dostatečnou prevenci před vznikem letních oparů, které běžně vyvolává pobyt na slunci a celková horkost.

Vitamíny B
Další nezastupitelnou a rozhodující součástí silného a optimálně fungujícího imunitního systému jsou vitamíny B, kterých je dohromady 8 a nejlépe fungují společně, jako synergický komplex. Ač jsou životně důležité všechny vitamíny skupiny B, herpes viry udržují v latentním stavu zejména vitamíny B2, B6, B9 a B12, jejichž snížené hladiny v těle jsou přímo spojené s propuknutím infekce a oparů a delší dobou jejich léčení. Schopnost těla si je vyrobit nebo ukládat je ale velmi omezená, a protože jejich dostatek tedy závisí pouze na příjmu ze stravy nebo doplňků stravy, přístup „nejlepší léčbou je prevence“ je u nich platný více než kdy jindy.

UŽÍVÁNÍ A ÚČINKY: Pokud chcete organismus dostatečně zazásobit vitamíny B, tou nejvhodnější možností je užívat 1× denně aktivní B-komplex, tedy takový, který obsahuje už aktivované, a tudíž pro tělo nejsnáze vstřebatelné formy B vitamínů. U často se vracejících oparů může být řešením také užívání doporučených dávek samotného vitamínu B12 a B9, protože společně a v dostatečném množství významně snižují frekvence recidiv herpetických infekcí.