Vše pro vaše zdraví...
Přihlášení

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI GLUKOSAMINEM A CHONDROITINEM

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI GLUKOSAMINEM A CHONDROITINEM

Glukosamin i chondroitin jsou přirozené stavební prvky tkání našeho těla, zejména chrupavky a pouzdra, které ji obklopuje.

Oba se skládají z jednotek obsahujících cukry a aminokyseliny, které synergicky působí na podporu integrity tkáně, pružnosti, pohyblivosti.
Glukosamin hraje důležitější roli při udržování kolagenu a kyseliny hyaluronové, zatímco chondroitin se aktivně podílí na metabolismu chrupavek a přilehlých kostí, podporuje viskozitu, pevnost a elasticitu.

  • K čemu je glukosamin užitečný?
    Charakteristika glukosaminu
    Glukosamin je nejzákladnějším stavebním kamenem potřebným pro produkci různého obsahu v tkáni, včetně kyseliny hyaluronové. Jako složka tkáně hraje glukosamin roli při udržování výstelky buněčné membrány, kolagenu, rostoucí kosti a kostní matrix. Glukosamin se také podílí na výrobě lubrikantů a ochranných látek, jako je mucin a mukózní sekrece.

Výhody glukosaminu
Svou činností udržuje integritu a lubrikaci kloubní oblasti, zejména udržení stabilního množství kolagenu a kyseliny hyaluronové, což umožňuje optimální úroveň vlhkosti pro kloubní pohyby.

  • Potraviny obsahující glukosamin
    Potravinové zdroje jsou živočišného původu, např. korýši (krevety, humři atd.), nebo chrupavky z prasat či skotu.
    Doporučené množství glukosaminu


Jak užitečný je chondroitin?
Charakteristika chondroitinu
Tento glykosaminoglykan podporuje nejen tvorbu proteinových složek kloubní tkáně, ale je také účinný při posilování metabolických procesů v kloubech při udržování adekvátních hladin strukturálních složek chrupavky a kosti.
Výhody chondroitinu
Chondroitin je klíčovou složkou, která dává chrupavce její mechanické a elastické vlastnosti.

Glukosamin a chondroitin v suplementaci
Glukosamin a chondroitin, jejich role ve sportu
V rámci sportovní praxe existují různé produkty v pitné formě, mimo jiné v prášku, kapslích, které jsou používány velmi často, vždy pod dohledem a dohledem svých lékařů. Sportovní výkon vyžaduje správný trénink a zdravou stravu.
Existují některé klinické studie, které prokazují užitečnost v této oblasti. Například:
U vysoce trénovaných sportovců s obrovským namáháním kloubů byla prokázána účinnost, zejména v celistvosti kloubní struktury.
U fotbalistů, stejně jako u hráčů rugby, byl použit s pozitivními výsledky při udržování hladiny kolagenu.