Vše pro vaše zdraví...
+420 608 725 165
Přihlášení

BORŮVKY A JEJICH PŘÍNOSY PRO VAŠE TĚLO

BORŮVKY A JEJICH PŘÍNOSY PRO VAŠE TĚLO

BORŮVKY A JEJICH PŘÍNOSY PRO VAŠE TĚLO

Borůvky a jejich přínosy pro vaše tělo
Navzdory své malé velikosti mají borůvky nebo brusinky řadu výhod díky svým antioxidačním vlastnostem a mají velmi málo kalorií. To je důvod, proč jsou považovány za super ovoce.
Řekneme vám vše o borůvkách a odkud pocházejí, stejně jako rozdíl mezi modrými a červenými bobulemi a jejich nutriční hodnoty. Pokud jste neslyšeli o proanthocyanidinech, ukážeme vám důležitou roli, kterou hrají tyto polymery (makromolekuly) přítomné v těchto plodech. Borůvky mají zvláštní místo v našem nákupním košíku a na našich letních jídlech.
Hlavní výhody borůvek
Seznam pozitivních účinků konzumace borůvek je dlouhý.
Borůvky mají dva „hvězdné účinky“: jsou to antioxidanty a bakteriální anti-stickers díky vysokým hladinám proanthocyanidinů (PAC).
Mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin. 148 gramový šálek poskytuje čtyři gramy vlákniny, 24% doporučeného denního příjmu (RDI) pro vitamín C, 36% RDI pro vitamín K a 25% RDI pro mangan.
Jsou dobré pro vaši pokožku. Obsah vitamínu C v brusinkách může být až 24% RDI a víme, že tento vitamín přispívá k udržení kolagenu, který pomáhá struktuře pokožky a může vyhladit vrásky.
Pomozte snížit močové nepohodlí (kvůli bakteriálním nelepivým vlastnostem, o kterých jsme se zmínili). Ale nejsou léčbou infekcí. V těchto případech je vždy nutné navštívit lékaře.
Pomoc s krevním oběhem. Některé studie se týkají těchto bobulí, které jsou bohaté na flavonoidy, k možným vlastnostem pro udržení oběhu, které pomáhají kardiovaskulárním funkcím. Navíc neobsahují sodík, což je výhodné pro pohodu srdce. Na druhou stranu obsahují draslík, vápník a hořčík.
Pohoda kostí. Obsahují fosfor, vápník, hořčík, mangan a zinek: vaše kosti ocení tyto minerály pro jejich strukturu. Obsahují také vitamín A, který hraje roli při obnově kostí, a vitamín K, který pomáhá udržovat kosti.
Udržujte hladinu cukru v krvi na uzdě. Brusinky obsahují mírné množství cukru (asi 15 gramů v šálku 148 gramů), což by bylo vysvětleno jejich vysokým obsahem bioaktivních sloučenin. Studie naznačují, že antokyanidiny v borůvkách mohou mít pozitivní vliv na kontrolu hladiny cukru v krvi.
Arándano rojo
Vlastnosti borůvek
Hlavní vlastnosti borůvek, které je činí tak zdravými, jsou následující:
85% borůvek je voda, což je důvod, proč mají velmi nízký obsah kalorií. Jeden šálek poskytuje pouze 84 kalorií.
Mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, jako je pektin, celulóza a hemicelulóza, která prospívá vašemu střevu, protože jím prochází téměř neporušená. Mají také rozpustnou vlákninu.
14% borůvek jsou sacharidy. Většina těchto sacharidů pochází z jednoduchých cukrů, jako je glukóza a fruktóza. Mají skóre 53 na glykemickém indexu, který měří, jak rychle některé potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi, a mohou být užívány lidmi s diabetem, vždy na radu svého lékaře.
Jejich nutriční hodnota pochází z vitamínů, zejména vitamínu C (22 miligramů). Kromě antioxidačního účinku pomáhá vitamín C udržovat zdravou pokožku, svaly a kosti, protože má pozitivní vliv na produkci kolagenu.
Mezi další vitamíny a minerály nalezené v borůvkách patří mangan, který přispívá k energetickému metabolismu a antioxidačnímu systému; vitamín E, antioxidant rozpustný v tucích; a vitamín K1, který napomáhá procesu koagulace krve. Obsahují také měď, stopový prvek, často nízký v západní stravě, který pomáhá imunitním funkcím.
Borůvky jsou bohaté na přírodní pigmenty, tzv. antokyanidiny a karotenoidy: to je klíč k jejich charakteristické modré barvě a jejich antioxidačním vlastnostem.
Jejich organické kyseliny, jako je kyselina šťavelová nebo kyselina jablečná, jim nejen dodávají charakteristickou chuť, ale také usnadňují „bakteriální nelepivý“ efekt.
Z jaké rostliny pochází borůvka?
Borůvka je listnatý keř rodu Vaccinium, který dosahuje výšky od 25 do 50 centimetrů a produkuje tyto plody, které mohou být modré, červené nebo černé, když jsou zralé, v závislosti na druhu.
Rod Vaccinium pochází ze severní polokoule a pěstuje se hlavně v Severní Americe, zejména ve Spojených státech a Kanadě, Střední Americe, Eurasii a Evropě, v horských oblastech. Tento rod zahrnuje asi 30 druhů. Ve Španělsku je nejběžnější Vaccinium myrtillus, který se nachází hlavně na severu země.
Americká červená borůvka
Americká brusinka je ve Spojených státech velmi populární. Pocházejí z americké brusinky (Vaccinium macrocarpon).
Mají kyselou chuť, více než modré, takže se zřídka jedí syrové. Často se konzumují ve šťávě a míchají s jinými ovocnými šťávami. V gastronomii jsou základem lahodných borůvkových omáček, a když se suší, obvykle se používají v cukrovinkách v piškotech nebo muffinech. V práškové formě a v extraktech se používají jako doplňky.
Proanthocyanidiny (CAP)
Brusinky i borůvky mají vysokou koncentraci proanthokyanidinů. Jsou to polymery flavonol-3, jak je vysvětleno ve slovníku lékařských termínů Instituto Químico Biológico (IQB) a jejich význam spočívá v jejich antioxidačních a bakteriálních anti-lepivých vlastnostech.
Proanthocyanidiny (PAC) mají bakteriální anti-lepivé vlastnosti. Působí tak, že vytvářejí tenkou ochrannou vrstvu na stěnách tkání. To zabraňuje tomu, aby některé bakterie přilnuly k sliznicím močových cest. Tento „antiadhezní účinek“ je také účinný proti jiným patogenům, které působí proti stěnám žaludku a zubní skloviny.
Antioxidační vlastnosti proanthocyanidinů a antokyanidinů byly dobře studovány a jsou 50krát účinnější než vitamín E a 20krát účinnější než antioxidanty vitaminu C.
Borůvka
Borůvka, nazývaná v angličtině borůvka, a její barva se liší od modré, fialové a černé v závislosti na jeho odrůdě.
Borůvka, zejména, patří k druhu Vaccinium uliginosum. Je to keř, který roste na kyselých půdách, a jeho ovoce je tmavě modré bobule s bílou buničinou.
Velmi blízká a podobná předchozímu je odrůda Vaccinium myrtillus, odrůda ostružiny, nízko rostoucí listnatý keř, který přirozeně roste v horském podrostu na kyselých půdách. Jeho plodem je modravě zbarvená bobule, když je zralá a šťavnatá červená dužnina.
Vaccinium myrtilloides je druh známý jako kyselá borůvka nebo sametová borůvka.
Nutriční hodnota borůvek
Téměř 87% čerstvých borůvek je voda, takže mají nízký obsah kalorií a tuku. Zbytek je většinou zdravá vláknina a sacharidy.
Nutriční hodnoty borůvek a červených borůvek jsou podobné. Obojí lze porovnat v této tabulce. Toto jsou hlavní živiny pro 100 gramů surových borůvek:
Borůvky
Kalorie: 57
Voda: 84% z celkové produkce
Bílkoviny: 0,7 gramů
Sacharidy: 14,5 gramů
Cukr: 10 gramů
Vlákno: 2,4 gramů
Tuky: 0,3 gramů
Brusinky
Kalorie: 46
Voda: 87%
Bílkoviny: 0,4 gramů
Sacharidy: 12,2 gramů
Cukr: 4 gramů
Vlákno: 4,6 gramů
Tuky: 0,1 gramu