Vše pro vaše zdraví...
+420 608 725 165
Přihlášení

ROLE VITAMINU D NA ZDRAVÍ NAŠICH PLIC

ROLE VITAMINU D NA ZDRAVÍ NAŠICH PLIC

Nyní je čas, kdy se musíme chránit před nízkými teplotami. Chraňte svůj organismus nejen zvenčí, ale i zevnitř. Nižší teploty jsou příčinou nesčetných nemocí v našem těle. Nachlazení a chřipka jsou pravděpodobně nejtypičtější nemoci, ale chladné počasí může také způsobit bolesti svalů a kloubů. Hladina vitaminu D v zimě. V posledních letech byla objevena souvislost mezi hladinami vitaminu D a působením imunitního systému v dýchacích cestách proti vnějším faktorům. Proto adekvátní hladina tohoto vitaminu bude souviset s dobrou funkci plic.

V zimě je sluneční záření sníženo, a proto se produkce vitaminu D v našem těle snižuje. Vzhledem k roli, kterou hraje v imunitním systému, by to mohl být jeden z důvodů, proč jsme častěji postiženi příznaky dýchacích cest v chladném období.
Imunitní funkce, plíce a vitamin D.

Kromě své důležité role v kostech přispívá vitamin D k normálnímu imunitnímu fungování. Působí na vrozený imunitní systém, přirozené obranné buňky a proteiny, čímž pomáhá imunitnímu systému správně fungovat proti možným mikrobiálním činidlům.
V dýchacích cestách může vitamin D modulovat obranné mechanismy, konkrétně reakci na kašel, sekreci hlenu z tkáně pokrývající průdušky, což pomáhá udržovat integritu plicní tkáně.

Kromě pozitivních účinků vitaminu D na vrozenou imunitní funkci má také pozitivní vliv na adaptivní imunitní odpověď, která aktivuje buňky odpovědné za rozpoznání vnějších činidel vdechovaných dýchacími cestami.

Dýchací sliznice je vlhká zóna, která působí jako „síť a filtr“ proti škodlivým organismům, jako jsou mikroby. Tato sliznice je bohatá na imunitní prvky, které monitorují integritu plicní tkáně.

Vitamin D se podílí na udržování této integrity sliznice a pomáhá v procesu odstraňování škodlivých vnějších látek.
Plicní kapacita ve sportovním výkonu.
Kromě své role v imunitní funkce v rámci plicního systému, vitamin D může být také v souvislosti s fungováním tohoto systému, pokud jde o fyzickou výkonnost.

Nedávno byly provedeny studie, které prokázaly, že vitamin D souvisí s funkci plic a svalové síly. Zejména jedna ze studií hlášených v časopise Nutrients na mladé lidi, kteří byli doplněni vitamínem D3, ukázala lepší adaptivní reakci těla na trénink, a proto pozitivní vliv na strukturu plic a svalové funkce, pokud jde o sílu a účinnost.
Adekvátní hladiny tohoto vitaminu se tedy podílejí na regulaci kyslíku v tepnách a průtoku krve ve svalech, stejně jako absorpce a spotřeba kyslíku z těchto svalů.

Kde najít vitamín D.
Adekvátní hladiny vitaminu D proto budou muset mít co do činění s normálním udržováním naší imunitní funkce a také s fyzickými schopnostmi u mladých lidí.
Proto je důležité, abychom byli vystaveni slunci, které umožňuje syntézu tohoto vitaminu, a také zajistit, abychom jedli potraviny bohaté na tento vitamín, jako jsou mastné ryby nebo vaječný žloutek.
Kromě těchto potravin, můžeme také najít vitamin D v potravinových doplňků, které ji obsahují. Doporučený denní příjem pro dospělé, podle EFSA, je 600 IU.