Vše pro vaše zdraví...
Přihlášení

YACON

YACON

Hlízy této rostliny jsou velmi šťavnaté a sladké. Běžně se konzumuje syrový, čerstvý nebo sušený. V posledních letech se z něj začaly vyrábět také sirupy, nápoje, křupky a vločky. Dá se smažit, vařit i péct. Hlízy jakonu obsahují v čerstvém stavu asi 70 % vody, takže mají nízkou energetickou hodnotu. Zároveň obsahují poměrně vysoké množství inulinu, takže jsou vhodné pro diabetiky. Také z listů byly izolované látky, které stejně jako inzulin snižují zvýšenou hladinu krevního cukru.

Yacon, také jakon, aricoma, arboloco, colla, ipio, mexican potato, taraca (lat. Smallanthus sonchifolius nebo Polymnia sonchifolia)je tradiční rostlinou pěstovanou v peruánských Andách. Dodnes je v některých částech Peru spojena se zvláštními náboženskými a kulturními a rituály.

Celý článek na www.zdravi-info.cz